/گزارش کامل سفر البرادعی به تهران/ آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید
لاریجانی: پیشنهاد تعلیق غنیسازی غیرقابل قبول است
البرادعی: دیپلماسی تنها راه حل مسالهی هستهیی ایران است
محمد البرادعی بامداد امروز (جمعه) به سفر 24 ساعتهاش به تهران پایان داد و پس از انجام گفتوگو و رایزنی با دو تن از مقامات ارشد هستهیی ایران به سوی وین روانه شد. محمد البرادعی در این سفر از ایران درخواست کرد که برای اعتمادسازی به تعلیق غنیسازی اورانیوم بپردازد، اما علی لاریجانی تصریح کرد که چنین پیشنهادی جنبهی عقلانی ندارد و قابل قبول نیست.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی عصر روز پنجشنبه پس از مذاکرات طولانیاش با علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی با او حضور یافت و با بیان این که به جزییات دیدارش با لاریجانی وارد نمیشود، گفت: جلسهی بسیار خوبی در بعداز ظهر امروز با آقای لاریجانی داشتم.
درخواست برای تعلیق غنیسازی و تسریع همکاریها
وی افزود: همان طور که در بدو ورودم به تهران اعلام کردم، ماموریت من بحث دربارهی سرعت بخشیدن به همکاری ایران با آژانس است تا مسایل باقیماندهی مربوط به ماهیت برنامهی هستهیی ایران حل شود.
البرادعی ادامه داد: موضوع دیگر، درخواست شورای حکام بود که مورد حمایت شورای امنیت نیز قرار گرفته است و آن این که ایران اقدامات اعتمادساز را از جمله تعلیق غنیسازی و فعالیتهای مرتبط با آن انجام دهد.
وی گفت: تعلیق غنیسازی تا زمانی خواهد بود که اعتماد ایجاد شده و موضوعات باقیمانده حل شده باشد.
مدیرکل آژانس گفت: در خصوص موضوع همکاری برای مسایل باقیمانده، آقای لاریجانی تعهد خود را در این باره تجدید کرد؛ مبنی بر این که جمهوری اسلامی ایران تلاشهایش برای همکاری با آژانس را ظرف چند هفتهی آینده سرعت بخشد تا شفافیت موضوعاتی را که لازم است پیش از تهیهی گزارش خود برای شورای حکام در پایان این ماه آماده کنم، حاصل شود.
گفتوگوهای فشرده پیش روی ایران و آژانس
البرادعی ادامه داد: در خصوص موضوع اعتمادسازی و چگونگی هماهنگی ایران با درخواست جامعهی جهانی بحث و تبادل نظر کردیم. همچنین توافق کردیم که گفتوگوی فشردهیی در ظرف چند هفتهی آینده با هدف پیشروی در این موضوع مهم و سخت داشته باشیم.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، مدیرکل آژانس ابراز داشت: خوشحالم که بتوانیم شفافیت کامل را در خصوص برنامهی ایران ایجاد کنیم. همان طور که در گزارش آژانس هم آمده است، ایران به این شفافیت کامل نیاز دارد چرا که برنامهی هستهییاش برای دو دهه بدون هیچ گزارشی با فعالیتهای بسیار در جریان بوده است.
وی اظهار کرد: برای ما بازسازی برنامهی هستهیی ایران نیاز به شفافیت و همکاری کامل ایران داریم. ما بسیاری از مسایل باقی مانده را در گذشته حل کردهایم و این دلیلی است برای آن که امیدوار باشم در موضعی قرار خواهیم گرفت که موضوعات باقیمانده نیز حل شود.
آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید
هیچ انحرافی در برنامهی هستهیی ایران نبوده است
البرادعی گفت: من بارها گفتهام که هیچ انحرافی در مواد هستهیی ایران وجود نداشته است، اما تصویر فعالیتهای هستهیی ایران هنوز مخدوش است و واضح نیست. من کسی هستم که پس از سه سال میگویم باید در موضعی باشیم که موضوعات باقیمانده حل شوند.
مدیر کل آژانس تصریح کرد: من منتظر همکاران ایرانی هستم تا همکاری نزدیکی را برای حل مسایل باقی مانده داشته باشند.
لاریجانی: پیشنهاد تعلیق غیرقابل قبول است
دکتر علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز در این کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که آیا با وجود خودکفایی ایران در امر انجام غنیسازی، امکان تعلیق محدود این فعالیت برای رسیدن به مصالحهای وجود دارد؟ گفت: هر اقدامی باید جنبهی عقلانی داشته باشد. وقتی ما با آژانس همکاری صمیمانه و نزدیک داریم و آقای البرادعی از ایران بازدید میکند، دوربینهای آژانس نیز به طور مستمر تاسیسات هستهیی را نظارت میکنند، این پیشنهاد قابل قبول نیست.
به گزارش ایسنا، وی افزود: باید پیشنهادی طرح شود که بتواند مسالهی هستهیی ایران را حل کند. قاعدتا باید این پیشنهاد به طور جامع ارایه گردد تا از مسیر آن بتوان به راهحلی برسیم.
البرادعی: دیپلماسی تنها راه حل مسالهی هستهیی ایران است
در همین حال، البرادعی در ادامهی اظهارات لاریجانی گفت: باید این مطلب را اضافه کنم که این موضوعات احساسی نیستند و باید راه حلی سیاسی پیدا کرد. از سویی باید حق کامل ایران برای توسعهی انرژی هستهیی با اهداف مسالمتآمیز رعایت شود و از سوی دیگر باید به جامعهی جهانی در خصوص ماهیت صلحآمیز هستهیی ایران تضمین داده شود.
مدیرکل آژانس ابراز کرد: رسیدن به این نقطه سخت نیست. چیزی که نیاز داریم ادامه دادن به گفتوگو و مباحثه است. همانطور که بارها گفتهام هیچ راه دیگری برای حل این مساله جزء با دیپلماسی وجود ندارد.
اعضای شورای حکام، تعیینکنندهی مرجع رسیدگی به موضوع هستهیی ایران
وی در ادامه دربارهی این که آژانس چگونه میتواند از خروج پروندهی هستهیی ایران از این نهاد بینالمللی جلوگیری کند؟ گفت: آژانس در اختیار ارادهی اعضایش است. فکر میکنم آژانس جایگاه خوبی را در اختیار دارد. اگر به سابقهی کار همکارانم و مدیر کل نگاه کنید، کارشان را با بیطرفی و عینیتگرایی انجام دادهاند. اینکه اعضا بخواهند موضوعی را در آژانس بررسی کنند یا نیویورک، موضوعی نیست که به تصمیم من بستگی داشته باشد. این تصمیمی از سوی اعضای آژانس است.
آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید
البرادعی تصریح کرد: اگر ما بتوانیم راهی را برای حل مسایل باقیمانده بیابیم، بهتر میتوانیم به توافق میان ایران و جامعهی بینالمللی برسیم تا موضوع در آژانس حل شود.
غنیسازی 5 / 3 درصدی در ایران، موضوعی که آژانس به زودی تایید میکند
مدیرکل آژانس در این باره که آیا میتواند تایید کند ایران غنیسازی 5/3 درصدی داشته است؟ گفت: در حال حاضر نمیتوانم این امر را تایید کنم. بازرسان ما اخیرا نمونهبرداری کردهاند و در زمان مقتضی این مساله به شورای حکام گزارش خواهد شد.
به گزارش ایسنا، وی در این باره که ایران با انجام غنیسازی اورانیوم به میزان 5/3 درصد به چه جایگاهی رسیده است؟ گفت: باید تفاوتی را در این بین قائل شوید. هیچ کس حق ایران را برای استفادهی صلحآمیز هستهیی انکار نمیکند، اما شورای حکام از ایران خواسته تا تمام فعالیتهای مرتبط با غنیسازی را برای دورهیی که اعتماد ایجاد شود به حال تعلیق درآورد.
البرادعی گفت: امیدوارم به همکاری با هم ادامه دهیم تا اطمینان حاصل شود فعالیتهای ایران هماهنگ با درخواستهای جامعهی بینالمللی است.
غنیسازی برای ایران فوریت ندارد!
مدیرکل آژانس در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در این باره که آژانس چگونه میتواند به ایران برای ارتقای دانش غنیسازی کمک کند؟ گفت: ایران میخواهد راکتور بوشهر را سال جاری راهاندازی کند، تامین سوخت برای این نیروگاه نیز تضمین شده است، فکر نمیکنم موضوع غنیسازی به گونهای که اکنون با احساسات پیوند خورده است، فوریت داشته باشد.
وی ادامه داد: ما زمان داریم تا دربارهی راه حلی بحث کنیم. تامین سوخت ایران برای تولید برق هستهیی تضمین شده است و نگرانی نیز از سوی جامعهی بینالمللی وجود دارد. ما به همکاری نزدیک و گفتوگو با ایران بر مبنای احترام ادامه خواهیم داد.
البرادعی همچنین تاکید کرد: نهایت تلاش خود را خواهم کرد که مسالهی هستهیی ایران از طریق مسالمتآمیز حل و فصل شود.
وی در خصوص سوالی مبنی بر این که آیا هدفش از سفر به تهران اجرای طرحی برای غنیسازی اورانیوم بوده است؟ گفت: من طرحی ندارم. مثل گذشته میخواهم بر اساس قانون منع گسترش سلاحهای هستهیی به بازرسی بپردازم.
وی گفت: مسالهی ویژه مربوط به اعتماد سازی دربارهی فعالیتهای هستهیی ایران است که شورای حکام آن را از ایران خواسته است. چگونگی اجرای این مساله در درجهی اول به مذاکرات ایران به جامعهی جهانی باز میگردد و من در این دو مورد واسطه نیستم.
لاریجانی پس از کنفرانس مطبوعاتی: مباحث مطرح شده سازنده بود
در همین حال، به گزارش خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی لاریجانی پس از کنفرانس مطبوعاتی عصر امروزش (پنجشنبه) با محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران خارجی و داخلی حضور یافت و در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا دربارهی مذاکراتش امروزش با البرادعی گفت: مذاکرات دربارهی نوع همکاریهایمان با آژانس بود و این که چگونه میشود به همکاریهای تنگاتنگ با این نهاد بینالمللی ادامه داد.
دبیر شورا افزود: اگر چند موردی که در بحث هستهیی ایران در آژانس باقی مانده است، حل شود این همکاریهای تنگاتنگ ادامه خواهد یافت. همچنین این که چه راهحلهایی را میتوان بعد از اقدامی که شورای امنیت در تصویب بیانیه علیه ایران کرده است، یافت. روی هم رفته مباحث مطرح شده، سازنده بود.
آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید
لاریجانی در خصوص نظر البرادعی نسبت به خودکفایی ایران در انجام غنیسازی سه و نیم درصدی اورانیوم گفت: البرادعی در این باره اظهار داشت که نمایندگان آژانس در ایران حاضر هستند و باید بررسی کنند و گزارش دهند که این یک روند فنی دارد.
البرادعی به دنبال انجام وظایفش است
وی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که البرادعی در بدو ورودش به تهران خواستار تعلیق کلیهی فعالیت هستهیی ایران تا زمان حل این مساله شده است، گفت: ایشان نظر شخصیشان را بیان نکردهاند. ایشان به عنوان کسی که مدیر آژانس است، طبق مصوبات شورای امنیت وظایفی را به عهده دارد و به دنبال نحوهی تحقق آن است.
دبیر شورا ادامه داد: به هر حال ملاحظات ما را در نظر میگیرند. من معتقدم که نباید عجله کرد. باید اجازه داد بحثها در روندهای دیپلماتیک خود قدری پختهتر شود تا بتوان نتیجه گرفت.
برندهی نهایی: مردم
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر برندهی نهایی در بحث هستهیی ایران چه کسی است، گفت: برندهی نهایی مردم هستند.
آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید
وی در پاسخ به این سوال که آیا البرادعی دربارهی گفتوگوهای اخیرش با وزیر امور خارجهی آمریکا به شما چیزی گفت: ما راجع به افراد مختلف در اینجا لازم نیست بحث کنیم. ما بحثهای جدیتری داشتیم.
البرادعی در بدو ورود:
زمانی برای حل سیاسی مسالهی هستهیی ایران
همچنین به گزارش خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بامداد روز پنجشنبه به همراه اولی هاینونن، معاون امور پادمانهای آژانس و ملیسا فلمینگ، سخنگوی این نهاد بینالمللی پنجمین سفر خود به تهران را آغاز کرد تا به گفتهی خودش، مشاوراتی را با مقامات ایرانی برای یافتن راهها و ابزارهایی به منظور افزایش همکاریهای ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته باشد.
وی در بدو ورود به تهران گفت که امیدوار است «زمان حل سیاسی مسالهی هستهیی ایران» فرا رسیده باشد و در عین حال یکی از موضوعاتی که قصد دارد با مقامات ایرانی در میان بگذارد را بازگشت تهران به تعلیق اعلام کرد.
مدیرکل آژانس که حاضر نشد در بدو ورودش به تهران سوالات خبرنگاران متعددی را که در برابرش در فرودگاه مهرآباد صف کشیده بودند، پاسخ بگوید، به ذکر چند جملهی کوتاه در حالی که علی اصغر سلطانیه، نمایندهی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و محمد سعیدی، معاون امور بینالملل و برنامهریزی سازمان انرژی اتمی کشورمان به استقبال رسمی او آمده بودند، کفایت کرد.
البرادعی در این دیدار کوتاه با خبرنگاران گفت که امیدوار است در این سفر پیشرفتی برای حل مسایل باقیمانده در خصوص ماهیت برنامهی هستهیی ایران حاصل شود.
مدیرکل آژانس تصریح کرد: در دیدارم از تهران دربارهی این که چگونه میتوان تهران را با درخواست جامعهی جهانی هماهنگ کرد، بحث خواهم کرد.
وی در ادامه، موضوعی نظیر چگونگی انجام اقدامات اعتمادساز را از جملهی مباحثش با مقامات ایرانی خواند و افزود: این امر شامل تعلیق غنیسازی و فعالیتهای مرتبط با آن تا زمانی است که مسایل باقیمانده حل و فصل شوند.
البرادعی ابراز امیدواری کرد که دیدارش از ایران «نتایج سازندهیی» به همراه داشته باشد و افزود: امیدوارم زمان حل سیاسی مسالهی هستهیی ایران فرا رسیده باشد.
مدیرکل آژانس همچنین ابراز داشت که امیدوار است از طریق مذاکرات سیاسی موضوعات باقیمانده حل و فصل گردند تا به این ترتیب «شرایط فراهم شود و تمام طرفها به میز مذاکره بازگردند.»
آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید