سفارش تبلیغ
صبا ویژن

85/1/27
12:4 صبح

سیاستهای کاتالیزوری قدرتهای هسته ای و واکنشهای آن

بدست سید عبدالمجید زواری در دسته

آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری                  در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید

 نقد مهر درباره موفقیت بزرگ هسته ای ایران و عصبانیت غربی ها

/ سیاستهای کاتالیزوری قدرتهای هسته ای و واکنشهای آن

خبرگزاری مهر - گروه انرژی هسته ای : کشورهای هسته ای برای انحصار تکنولوژی و منابع اورانیوم به انعقاد قراردادهای تعهد آور و تعهدپذیرانه مختلف اقدام می ورزند .

به گزارش خبرگزاری مهر ، نیاز کشورها در استفاده از انرژی هسته ای هر روز حادتر از گذشته احساس می شود و بیشتر کشورها درصددند به  تکنولوژی و منبع خام این انرژی ارزشمند دست یابند . در این ماراتن مهیج هسته ای ، کشورهای پیشتاز خواهان حفظ موقعیت و کشورهای عقب مانده به دنبال کاهش فاصله خود با کشورهای پیشرفته هستند .

اگر چه تلاش کشورهای در حال توسعه قابل تحسین است، اما وجود کارترهای هسته ای و عدم انتقال تکنولوژی موجب شده است که آهنگ پیشرفت حرکتی کشورهای عقب مانده یا در حال توسعه کند گردد .

در این بین عدم تناسب عرضه و تقاضای ماده خام این منبع استراتژیک بر محافظه کاری قدرتهای هسته ای در انتقال تکنولوژی و در اختیار گرفتن نبض منابع معدنی تاثیر عمده ای گذاشته است . نیاز سالانه جهان به اورانیوم 65 هزار تن است ، اما تولید آن تنها حدود 35 هزار تن است که توان صنعتی در تولید این میزان اورانیوم غنی شده و سوخت هسته ای در اختیار کشورهایی با انرژی اتمی توسعه یافته شامل آمریکا، فرانسه، انگلیس و روسیه، قرار دارد.

در حال حاضر حجم ناکافی این ماده از طریق اورانیوم آزاد شده در فرایند خلع سلاح هسته ای و نیز ذخایر ایجاد شده اورانیوم و یا بازفرآوری سوخت مصرف شده تامین می گردد . نکته ای که در اینجا قابل تامل است، اینکه توانایی بازیافت سوخت هسته ای مصرف شده تنها در کشورهای آمریکا، فرانسه، انگلیس ، ژاپن و روسیه متمرکز است.

آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری                  در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید

به گزارش "مهر" همچنین عامل افزایش تقاضای ماده خام اورانیوم ، قیمت جهانی آن را در دو سال اخیر بیش از دو برابر افزایش داده است. منابع کانی اورانیوم عمدتاً در کشورهای کانادا، قزاقستان، استرالیا، نامیبیا، نیجریه و جمهوری آفریقای جنوبی متمرکز هستند که این کشورها به استثنای کانادا انرژی اتمی ندارند.

با توجه به داده های فوق آشکار است که معدود کشورهای پیشگام در تولید سوخت هسته ای به آسانی فضا را برای رقبای جدید باز نکنند . 

در دنیای کنونی مفهوم امنیت برای قدرتهای بزرگ تغییر یافته است و کشورهایی که می خواهند درقرن 21 همچنان به عنوان پایگاه قدرت مطرح شوند دستیابی به نظام دفاعی و اقتصادی مبتنی بر تکنولوژیهای برتر را که بر محور قدرت نرم افزاری قرار دارد به عنوان مهمترین کانال امنیتی برای خود جستجو می کنند .

کشورهای قدرتمند هسته ای در عصر دو قطبی، نبض تکنولوژی هسته ای در بلوک مربوط به خود را در اختیار داشتند و پس از فروپاشی قطب کمونیسم با انعقاد قراردادهای مختلف سعی دارند بر حوزه جغرافیایی کانیهای اورانیوم و یا چرخه سوخت دسترسی و احاطه کامل داشته باشند . استفاده ابزاری از نهادهای بین المللی نیز مکمل نظارت بر عملکرد کشورهای در حال توسعه محسوب می شود .

آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری                  در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید

قرارداد آمریکا با نامیبیا، قرارداد خرید اورانیوم چین از استرالیا ، پیمان روسیه با اوکراین مبنی بر انجام چرخه سوخت در خاک روسیه و کنترل فعالیتهای هسته ای ایران از طریق آژانس بین المللی انرژی اتمی نمونه های موردی تسلط بر تحولات هسته ای جهان محسوب می شود .  

حواشی این سیاستها که حکم کاتالیزور را برای انحصارگرایی در زمینه تکنولوژی دارند در نوع خود جالب است . استرالیا به عنوان متحد آمریکا در حالی که از طریق شرکتهای BHP Billiton و ERA با یک شرکت تایوانی قراردادی در زمینه تامین اورانیوم از طریق آمریکا به امضاء رسانده اند و با وجود تعیین پیش شرطهایی که از جانب کانبرا بری پکن تعیین شد باز چین برای دسترسی به منابع استرالیا به منظور تامین سوخت برنامه های هسته ای ، آمادگی خود را برای انعقاد قرارداد اعلام کرد و از کنار قضیه تایوان نیز به راحتی گذشت .

به گزارش "مهر" قدرتهای هسته ای با افزایش تعداد کشورهای مصرف کننده علاوه بر تبعات منفی کاربرد نظامی ، نگران آن هستند که با افزایش مدعیان فناوری هسته ای بازار تقاضای این منبع استراتژیک و قیمت جهانی آن سیر صعودی به خود بگیرد و قیمت بالای تمام شده سوخت هسته ای ، بازار پرسود آنرا تحت الشعاع قرار دهد . 

آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری                  در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید

بر همین اساس قدرتهای هسته ای بر آن هستند تا با انعقاد قراردادهای مختلف مبادی تضمین برای صنعت هسته ای آنها فراهم نمایند . اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران در چارچوب آژانس به عنوان کشوری که با سیاستهای هژمون و غیر اصولی آمریکا و غرب مخالف است و همچنین تلاش برای کنترل فعالیتهای هسته ای از طریق پیشنهادهایی چون غنی سازی در خارج از مرزهای ملی ، همگی در این راستا قابل ارزیابی هستند .

این سیاست کاتالیزوری از آنجا که مغایر با قوانین بین المللی و منافع ملی کشورها می باشد، چندان مورد قبول واقع نشده است . مقاومت ایران در عدم سرسپردگی به غرب با توجه به مرامهای آزاداندیشانه و مستقل خود و دستیابی به چرخه کامل سوخت هسته ای پاسخی به همین سیاست قدرتهای هسته ای است.

توانمندیهای ایران در دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای الگو و نقطه محرکی برای سایر کشورهای جهان به منظور حرکت به سمت کسب توان فنی هسته ای خواهد شد و رویکرد قدرتهای هسته ای را در انتخاب سیاستهای کاتالیزوری با چالش روبرو خواهد کرد.

آرشیو مقالات و تحقیقات مجید زواری                  در نظر سنجی این وبلاگ شرکت کنید